Koffie verpakkingen trends volgens Dutch Coffee Pack

Een goed gebrande koffie is één, de juiste verpakking is twee. Goede koffie wil je immers zo lang mogelijk goed houden. Specialist Arthur Bek heeft er met Dutch Coffee Pack zijn werk van gemaakt. Hij geeft uitleg over de ins and outs van koffieverpakkingen anno 2021. “De toekomst ligt in mono-materialen: koffiezakken gemaakt van één materiaal.”

Waar moet een goede koffie-verpakking aan voldoen?

“Het belangrijkste is een luchtdichte verpakking. Zuurstof en licht hebben een negatief effect op de smaak en kwaliteit van koffiebonen. Een verpakking moet daarom weinig UV toelaten en luchtdicht zijn. Daarnaast moet een koffieverpakking opvallen tussen de rest, goed blijven staan en makkelijk in gebruik zijn. Ook vind ik het formaat van de verpakking belangrijk; deze moet afgestemd zijn op de inhoud. Gebruik alleen het materiaal, dat je nodig hebt. Zo beperk je het verpakkingsmateriaal, wat ook beter is voor het milieu.”

Wat is jouw tip voor een nieuw koffiemerk?

Zorg dat je verpakking onderscheidend is van de rest! Als nieuwe brander op de koffiemarkt ben je vaak aangewezen op een standaard assortiment: het is voordeliger dan maatwerk en de afnamevolumes zijn kleiner. Een nadeel in dit segment is dat de keuze in zakken beperkt is. Dan is het belangrijk om eruit te springen met elementen zoals kleuren, labels, diverse druktechnieken en verschillende zakvormen. Wij zijn daar constant mee bezig door nieuwe vormen te ontwikkelen en materialen te optimaliseren. Zo hebben we zakken van 100% kunststof ontwikkeld met een vernis, dat voelt als papier. Geniaal!”

Lees het volledige interview op de website van KoffieTCacao